Ce sunt teleangiectaziile (spider veins) și venele varicoase?

Teleangiectaziile și varicele sunt ambele dilatații ale vaselor de sânge. Singura diferență este că teleangiectaziile sunt mai mici decât venele varicoase, care tind să fie bombate și pot cauza mai târziu probleme dacă nu sunt tratate. Se dezvoltă atunci când părți ale venelor terminale, cum ar fi supapele și pereții, sunt mai slabe ca rezistență. Permite creșterea presiunii  în vene, ceea ce face ca aceasta să se dilate, ceea ce mai târziu produce venele proeminente pe care le vedeți pe piele. Venele varicoase sunt acele vase de sânge albastre, bombate, de sub piele. Venele pot fi sinuase, iar unele pot fi atât de mari încât să proemine textura bombată a venelor.

A avea vene varicoase poate crea atât discomfort fizic, durere la mers și senzație de picioare grele cât și un aspect vizual neplăcut. De asemenea, poate provoca umflare și uneori poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi cheaguri de sânge sau răni. Pe de altă parte, teleangiectaziile sunt mai puțin voluminoase, nu dau simptomatologie, dar sunt vizibile și afectează aspectul pielii. Teleangiectaziile sunt vene mici, asemănătoare unei pânze de păianjen, în linii roșii sau albastre. Femeile sunt cele mai predispuse să aibă aceste tipuri de probleme ale venelor, iar persoanele peste 40 ani sunt afectate in mod egal, fie că sunt bărbați sau femei. Deși venele varicoase, în special teleangiectaziile, sunt de obicei considerate o problemă cosmetică, ele pot afecta sănătatea generală psihologică și fizică și pot duce la probleme grave de sănătate.

Ce cauzează venele păianjen și venele varicoase?

Problema varicelor este adesea ereditară, dar mai mulți factori pot duce la apariția sau agravarea lor (statul mult in picioare, tonus muscular scăzut, obezitatea, deshidratarea, etc). O persoană supraponderală este predispusă la insuficiență venoasă și varice din cauza presiunii sanguine crescute in sistemul venos datorat greutății suportate. Astfel apare o tulburare de funcționalitate a venelor ineficiente,  ce compromite fluxul de sânge și oxigen de care are nevoie corpul dumneavoastră din cauza sarcinii grele pe care trebuie să o suporte. Dacă se agravează, poate duce la formarea unui cheag de sânge ce poate migra cu efecte fatale. Efectele problemelor venoase pot fi tratate, în primul rând atunci când pacientul se prezintă cât mai devreme de la debut. Femeile însărcinate se pot confrunta și ele cu aceleași probleme a venelor varicoase, dar de regulă sunt temporare. Aceste probleme pot dispare după cca trei luni. Nu orice femeie însărcinată suferă de această problemă și totul depinde de presiunea sanguină dată de greutatea câștigată în urma sarcinii.

Simptomele insuficientei venoase cronice

Insuficienta venoasa cronica poate sa nu producă simptome, însă întotdeauna determina apariția de semne. Dacă apare un cheag, este întotdeauna simptomatic, insa uneori nu produce semne.

Simptome:

  • Senzație de plenitudine și greutate;
  • Durere surdă;
  • Crampe;
  • Oboseală;
  • Amorțeli la nivelul gambelor inferioare.

Aceste manifestari se agraveaza cand pacientul sta in picioare sau merge si se amelioreaza in repaus si la ridicarea membrelor inferioare. Modificarile pielii pot fi insotite de mâncărime. Semnele au evolutie continua, de la absenta oricarei modifciari la varice venoase (rar) si dermatita de staza a gambelor si gleznelor, cu sau fara ulceratii.

Dermatita de staza venoasa se manifesta prin:

  • Hiperpigmentare rosu-maronie;
  • Durare locala;
  • Ectazii venoase;
  • Lipodermatoscleroza (paniculita subcutanata fribroasa);
  • Ulceratii de staza venoasa.

Toate acestea indica prezenta unei boli cronice, sau hipertensiune venoasa severa.

Vino la specialiștii noștri pentru o evaluare și pentru a stabili tratamentul optim pentru afecțiunea ta!

teleangiectaziile vene vericoase

Citește mai departe