Știai de NAD+, molecula cu nenumărate beneficii pentru sănătate?

NAD+ (dinucleotida nicotinamidă adenină) este o moleculă care se găsește în fiecare celulă a corpului uman. NAD+ joacă un rol crucial în metabolismul celular: producerea de energie și repararea ADN-ului.

În ultimii ani, cercetările au arătat cum creșterea nivelului de NAD+ în organism poate avea multiple beneficii pentru sănătate, de la încetinirea procesului de îmbătrânire până la îmbunătățirea performanței atletice.

Ce este NAD+?

NAD+ este o coenzimă care joacă un rol critic în producerea de energie celulară. Ea este implicată într-un proces numit respirație celulară, care transformă alimentele în energie care, mai departe, poate fi folosită de organism. NAD+ joacă, de asemenea, un rol cheie în repararea ADN-ului deteriorat, un factor de risc asociat cu cancer și alte boli.

Pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile noastre de NAD+ se reduc în mod natural, ceea ce duce la o scădere a metabolismului celular și a producției de energie. Această scădere a NAD+ a fost corelată cu diferite boli și afecțiuni legate de vârstă, inclusiv Alzheimer, Parkinson și diabet.

Beneficiile pentru sănătate ale NAD+

  • Anti-îmbătrânire: NAD+ încetinește procesul de îmbătrânire prin susținerea procesului de reparare celulară și creșterea metabolismului celular. De asemenea, studiile arată că NAD+ poate îmbunătăți funcția mitocondrială, care joacă un rol cheie în producerea de energie și metabolismul celular.
  • Neuroprotecție: NAD+ protejează împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, prin promovarea reparării ADN-ului deteriorat și îmbunătățirea funcției mitocondriale.
  • Performanță atletică: NAD+ îmbunătățește performanța atletică prin creșterea rezistenței musculare și reducerea oboselii. Acest lucru se realizează prin îmbunătățirea metabolismului celular și a producției de energie, permițând organismului să producă mai mult ATP (adenozintrifosfatul )*, sursa primară de energie pentru organism în timpul exercițiilor fizice.
  • Recuperarea după dependență: NAD+ a fost folosit ca terapie pentru recuperarea după dependență, în special cea de opioide. S-a demonstrat că terapia NAD+ reduce simptomele și poftele de sevraj, îmbunătățește starea de spirit și crește nivelul de energie.

Cum să creșteți nivelurile NAD+

Există mai multe moduri de a crește nivelurile de NAD+ din organism. Iată unele dintre ele:

  • Suplimente NAD+: sunt disponibile în diferite forme, inclusiv capsule, injecții și terapie intravenoasă (IV).
  • Dieta: Alimentele bogate in niacina, un precursor al NAD+, pot ajuta la cresterea nivelului de NAD+ din organism. Alimente precum curcanul, puiul, peștele și alunele sunt toate surse bune de niacină.
  • Exercițiu: S-a demonstrat că exercițiile fizice cresc nivelurile de NAD+ din organism, în special exercițiile de mare intensitate.

În concluzie, NAD+ este o moleculă cu multiple beneficii pentru sănătate, de la încetinirea procesului de îmbătrânire până la îmbunătățirea performanței atletice. Creșterea nivelului de NAD+ în organism se poate face prin suplimente, dietă și exerciții fizice. Deși NAD+ este în general sigur, este important să vă consultați cu un profesionist medical calificat înainte de a începe orice supliment sau terapie nouă.

* Adenozintrifosfatul (ATP) este o nucleozidă trifosforilată (fiind compus din trifosfat, adenină și riboză) și este un element constitutiv al macromoleculelor de ADN și ARN. Este acumulatorul de energie necesară celulei, deoarece este implicat în transformarea energiei reacțiilor biochimice celulare conform cu necesitățile metabolice. Sensul reacțiilor biochimice nonspontane poate fi inversat prin cuplaj energetic cu desfacerea/hidroliza adenozintrifosfatului care eliberează energie

NAD+

Citește mai departe