Vitamine și minerale

Vitamina C (acidul ascorbic)

Vitamina C (acidul ascorbic) este un nutrient esențial vieții, solubil în apă, implicat în producția de glucocorticosteroizi și de anumiți neurotransmițători (substanțe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic și al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi și a nitrozaminelor, implicat în dezvoltarea sistemului imunitar și care facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv. Joacă un rol important în metabolismul lipidelor, vitaminelor, este un puternic agent antioxidant (activează detoxifierea enzimatică în ficat, neutralizează radicalii liberi şi nitrozaminele cancerigene, asigură conservarea şi restabilirea potenţialului antioxidant al vitaminei E). Intra in celule prin sistem de transport specific si necesita un transportor de glucoză. Insulina favorizează intrarea vitaminei C în celulă. Pacienții cu hiperglicemie si diabet zaharat dezechilibrat au niveluri scazute de vitamina C in celula ceea ce determina cresterea stressului oxidativ cu risc crescut de ateroscleroza.

Vitamina C are mai multe functii in organism :

  • participa la sistemele redox si intervine in sinteza colagenului (din structura tesutului conjunctiv, cartilaj, matrice osoasa, dinti, piele, tendoane)
  • rol antioxidant
  • creste rezistenta la infectii prin activarea leucocitelor, productie de interferon, mentinerea integritatii mucoaselor.

 

Organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza vitamina C, motiv pentru care depinde de sursele exogene de vitamina. Pentru fumători este recomandat un aport mai mare de ordinul a 120 mg pe zi. Necesarul de vitamina C poate fi crescut de asemenea atunci când persoanele se află sub tratament cu aspirină, contraceptive orale, tetraciclina sau alte tipuri de medicamente.

Vitamina B1 (tiamina)

Vitamina B1 (tiamina) participa la diferite reactii chimice fiind cofactor al sistemelor enzimatice. Intervine in metabolismul glucidelor si in functia celulei nervoase, fiind esentiala pentru crestere, apetit, functionarea sistemului nervos.

Vitamina B1 contribuie la:

  • funcționarea normală a sistemului nervos central și periferic
  • transformarea glucidelor în lipide
  • favorizarea depunerii glicogenului în ficat
  • transformarea acidului piruvic în aminoacizi
  • modularea activității unor canale membranare, cu implicații în transmiterea sinaptică
  • sinteza acetilcolinei
  • menținerea sănătății psihice și funcționării normale a inimii.

Este indispensabilă pentru activitatea cerebrală și mielinizarea nervilor periferici. Omul nu poate sintetiza Vitamina B1 și o preia din alimentație.

Beneficiile Vitaminei B1 pentru organism sunt următoarele:

  • desfășurarea în condiții normale a proceselor cognitive, contribuind la funcționarea normală a sistemului nervos;
  • imbunătățirea forței de contracție a inimii, în caz de afectare a celulei miocardice prin deficit de B1;
  • influențează indirect metabolismul lipidic și proteic contribuie la metabolismul energetic normal;
  • favorizează biosinteza glicogenului în ficat;
  • contribuie la metabolismul normal al fierului, menținerea vederii normale;
  • in sarcină și alăptare, previne și combate fenomenele carențiale: polinevrita gravidică, edeme gravidice, tulburări cardiovasculare și digestive;

Vitamina B6 (piridoxina)

Vitamina B6 (piridoxina) intervine in metabolismul aminoacizilor si acizilor grasi nesaturati si este importanta pentru procesul de crestere si dezvoltare normala a sistemului nervos.

În organism, rolul principal se regăsește în metabolismul aminoacizilor și a unor substanțe cu structură proteică (triptofan, aminoacizi cu sulf, etc.), participând în reacții de: decarboxilare; transaminare; racemizare. În urma unor astfel de reacții, vitamina B6 este implicată în:

  • sinteza unor neurotransmițători cum ar fi: noradrenalina; GABA, serotonina, dopamină, histamină
  • sinteza lipidelor complexe (cele din componența mielinei).
  • Participă la sinteza acizilor nucleici și a unor proteine cu roluri esențiale în organism: hemoglobină, insulină, anticorpi, colagen.
  • Este factor de creștere pentru microorganisme și intervine în dezvoltarea celulelor tumorale. Intervine în metabolismul lizinei, hidroxilizinei și tropocolagenului.

În organism, vitamina B6 este sintetizată de flora intestinală umană.

Vitamina B6 prezintă un ușor efect sedativ, prin participarea la formarea GABA.

Prezintă efect benefic în anemie

Intervine în dezvoltarea matricei osoase

Modestă acțiune anticoagulantă

Îmbunătățește metabolismul neuronal, ameliorând procesele neuronale

Prin intervenția asupra sintezei de serotonină și noradrenalină, are efecte benefice în depresie.

Asociată cu magneziu, contribuie la reducerea tulburărilor de atenție și a hiperactivității în autism.

Magneziul

Magneziul este unul dintre cele mai abundente elemente metalice din interiorul celulei, unde cantitatea sa este depăşită numai de potasiu. Sărurile naturale de Mg2+, cunoscute că „epsom salts” (MgSO4), au fost folosite încă din antichitate că purgative osmotice. Mai târziu s-a observat că injecţiile cu săruri de magneziu au o acţiune favorabilă asupra musculaturii scheletice.Este unul dintre cei mai importanţi ioni bivalenţi care ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor şi stimulează transformarea osului imatur (amorf) într-un os matur şi cristalin. Acesta este de asemenea cunoscut pentru prevenirea fracturilor osoase datorită creşterii elasticităţii oaselor.

Element esenţial în toate procesele metabolice majore: sinteza ADN şi ARN; sinteza proteinelor; transmiterea impulsului nervos; contracţia musculară; transportul membranar; diviziunea celulară; fosforilarea oxidativă şi fotosinteza. În plus, Magneziul este o componentă structurală a multor macromolecule şi un constituent al centrului catalitic activ al enzimelor.

Beneficiile Magneziului pentru organism:

  • Reglează colesterolul;
  • Asigură sănătatea inimii;
  • Ajută la circulația sângelui;
  • Purifică organismal;
  • Contribuie la metabolismul energetic normal;
  • Consolidează sistemul osos împreună cu calciul și Vitamina D;
  • Relaxează nervii și mușchii;
  • Participă la procesul de digestive;
  • Ajută la transformarea zahărului în energie;
  • Împiedică formarea depunerilor de calciu, a caliculilor renali și biliari;
  • Vitamina B6 joacă un rol esențial în construirea și menținerea țesuturilor musculare și este necesară în absorbția proteinelor și grăsimilor. Împreună cu magneziul contribuie la reducerea oboselii și extenuării, la metabolismul energetic normal și la funcționarea normală a sistemului nervos.

Un aport adecvat de magneziu și minerale este important pentru transmiterea corectă a stimulilor între celulele nervoase. Crampele musculare sau cârceii sunt un simptom al deficitului de magneziu care provoacă durere și disconfort.

Consumul în cantități mari de magneziu este necesar în cazul persoanelor cu un stil de viață hiperactiv, care sunt supuse la perioade prelungite de stres sau care efectuează activități fizice solicitante. Simptomele carențelor de magneziu pot cauza stări de slăbiciune, nervozitate, oboseală, deficiențe de somn, crampe musculare, cât și tulburări cognitive.

Memotal

Memotal conţine substanţa activă piracetam.

Piracetamul este un medicament nootrop, derivat ciclizat al acidului gama-aminobutiric, care crește rezistența creierului la diferite agresiuni și ameliorează procesele de învățare și memorizare. Ajută la îmbunătăţirea funcționării creierului.

El se leagă de membrana fosfolipidică, formând complexe piracetam-fosfolipide, contribuind la îmbunătățirea stabilității membranei și permițând proteinelor membranare și trans-membranare să își exercite principalele funcții.

Piracetamul facilitează transferul de informații la nivelul emisferelor cerebrale, crește activitatea circuitelor catecolaminergice, serotoninergice și colinergice la nivel cortical. Crește metabolismul cerebral și utilizarea glucozei, menține producerea de ATP în absența oxigenului și mărește turnoverul ATP și activitatea G-6-PD fără creșterea producerii de lactat, facilitează sinteza fosfolipidelor, a ARN și a poliribozomilor, diminuă consumul neuronal de oxigen.

În condiții de ischemie și hipoxie are efect protector și de refacere, acționând ca regulator al metabolismului oxidativ. Protejează și restabilește capacitățile cognitive după diferite agresiuni cum ar fi: hipoxia, intoxicațiile și terapia electroconvulsivantă. Protejează creierul împotriva modificărilor induse de hipoxie asupra funcțiilor și performanțelor. Procesele cognitive, cum ar fi: învățarea, memoria, atenția și conștiența sunt stimulate atât la subiecții normali cât și la cei cu deficite, fără să determine efecte psihostimulante sau sedative.

Piracetamul intervine și prin ameliorarea circulației locale, acționând asupra trombocitelor, hematiilor și peretelui vascular. Crește plasticitatea eritrocitelor și scade agregabilitatea plachetară, scade aderarea eritrocitelor la pereții vasculari și combate spasmului capilar.

Indicații terapeutice

La adulți

  • Tratament simptomatic al sindroamelor psiho-organice involutive, caracterizate prin pierderea memoriei, tulburări de atenție și lipsă de concentrare.
  • Sindroamele de suferință cerebrală cronică după traumatisme, accidente vasculare și la alcoolici.
  • Sindroamele de suferințele cerebrale acute – delirium tremens, comă traumatică, ictus, comă toxică.
  • Mioclonii de origine corticală, singur sau în asociere.
  • Vertij și tulburări de echilibru, cu excepția vertijului de origine psihică sau vasomotorie.
  • Profilaxia și tratamentul crizelor vaso-oclusive din siclemie.

Glutationul

Glutationul este un atioxidant intracelular prezent în aproape toate formele de viață de pe Pământ. Este capabil să prevină deteriorarea componentelor celulare importante cauzate de speciile reactive de oxigen, cum ar fi radicalii liberi, peroxizii, peroxizii lipidici și metalele grele.

Mai exact, glutationul este o peptida alcatuita din 3 aminoacizi:

  • L-cisteina
  • Glicina
  • L-glutamic acid

Spre deosebire de alti antioxidanti, glutationul este produs de catre organism pe cont propriu, in mod natural. Organismul sintetizeaza glutationul mai greu pe masura ce inainteaza in varsta, asa ca nivelul de glutation este mai redus in cazul persoanelor peste 40 ani. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care sufera de diabet de tip 2 sufera de deficit de glutation.

Beneficii glutation:

  • Protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ – glutationul neutralizeaza radicalii liberi, dar si celulele de oxigen instabile si metalele grele care se regasesc in organism. Acesta ajuta la prevenirea consecintelor aparute din cauza radicalilor liberi, precum imbatranirea prematura, oboseala cronica, afectiunile intestinale si problemele neurodegenerative.
  • Intareste sistemul imunitar– glutationul are efecte puternice si asupra sistemului imunitar. Studiile au dovedit ca, la persoanele cu un sistem imunitar puternic, limfocitele contin o cantitate exacta de glutation.
  • Scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare – disfunctia endoteliala reprezinta un risc major pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Aceasta se produce atunci cand endoteliul (n.r. tesutul fin care inveleste interiorul inimii si al vaselor sanguine) nu mai functioneaza asa cum trebuie.  Studiile au dovedit insa ca glutationul imbunatateste functia endoteliala si previne bolile cardiovasculare.
  • Contribuie la detoxificarea ficatului– ficatul detoxifica organismul, iar glutationul ajuta la detoxificarea ficatului. Glutationul se prinde de toxine inainte ca organismul sa le elimine. Un studiu a scos la iveala faptul ca diferenta dintre un ficat sanatos si unul cu ciroza consta in nivelul scazut de glutation din ficatul bolnav.

Anumiti nutrienti sporesc productia de:

  • Vitaminele B
  • Magneziul
  • Seleniul
  • Zincul

Acidul tioctic

Acidul tioctic (alfa lipoic -ALA) este cel mai puternic antioxidant pe care îl cunoaştem. Un antioxidant este o componentă care blochează acţiunea radicalilor liberi (molecule activate de oxigen care distrug celulele). Acest proces se mai numeşte şi oxidare, şi poate cauza probleme de sănătate odată cu înaintarea în vârstă.El este un compus organosulfurat, foarte asemănător cu o vitamină, care se întâlneşte sub formă naturală şi care conţine acizi graşi cu lanţ mediu care, ca nutrient esenţial constituie o parte importantă a dietei sau este produs de toate celulele vii. Acidul a fost izolat în 1951, când s-a descoperit că, joacă un rol fundamental în reacţiile chimice ce permit celulelor organismului să producă energia necesară. Una dintre caracteristicile importante ale acidului o constituie faptul că este solubil atât în apă, cât şi în grăsimi.

De asemenea, acidul tioctic are proprietăţi antioxidative care protejează celulele nervoase împotriva produşilor de descompunere reactivi.
În cantităţi mici este produs şi de către organismul uman. Şi totuşi, problema este că odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de acid alfa-lipoic liber care circulă prin organism scade. Organismul produce doar cantităţi mici de acid lipoic necesar desfăşurării normale a proceselor metabolice, şi există foarte puţin acid lipoic liber care să circule prin corp, dacă nu este administrat sub formă de suplimente. Administrarea suplimentară de acid lipoic poate avea ca rezultat efecte terapeutice mai pronunţate în tratarea bolilor şi în starea generală de sănătate.

Cea mai cunoscută şi cea mai caracteristică funcţie a acidului lipoic este aceea de a fi cofactor pentru enzimele mitocondriale. Mitocondriile sunt organite din celule care produc energie. Enzimele sunt proteine complexe care sunt catalizatori esenţiali în reglarea reacţiilor biochimice şi în formarea sau sintetizarea biochimicalelor în organism. Astfel, acidul lipoic joacă un rol important în metabolism (modul în care celulele procesează chimicalele din organism pentru a produce energie).

Acidul lipoic este de asemenea un „captator” energic al unei mari varietăţi de radicali liberi, care sunt distrugători pentru celule. Acidul lipoic şi-a demonstrat şi capacitatea de a reduce stresul oxidativ într-un număr mare de afecţiuni, inclusiv diabetul, afecţiunile ficatului şi cancerul. ALA poate juca un rol important şi ca terapie complementară, reducând efectele secundare ale radioterapiei sau chimioterapiei.

  • Acid alfa lipoic – susține distrugerea celulelor tumorale
  • Acidul alfa lipoic juca un rol important ca terapie complementară, reducând efectele secundare ale radioterapiei sau chimioterapiei.
  • Acidul lipoic reciclează alți antioxidanți
    Ajuta celulele să consume energie
  • Acidul lipoic poate anula neuropatia diabetică
  • Acidul alfa lipoic poate încetini avansarea bolii Alzheimer
  • Acidul alfa lipoic crește eficiența altor vitamine
  • ALA – pentru frumusețea și sănătatea pielii. Acidul alfa lipoic este util în tratarea ridurilor pielii.
  • Acidul lipoic ALA ajută organismul să folosească glucoza.
    Acidul alfa-lipoic este util în tratarea efectelor alcoolului asupra ficatului.
  • Antioxidanții precum acidul alfa-lipoic atacă radicalii liberi și mențin sănătatea celulelor.
  • Tratamentele cu acid alfa-lipoic pot crește diametrul arterelor și pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale.

Vitamina K

Vitamina K joaca un rol esential in coagularea sangelui, fiind cea care impiedica sangerarile abundente. Aceasta se regaseste in mod natural in unele alimente, fiind, rareori, necesar sa se administreze sub forma de supliment alimentar.

Vitamina K face, de fapt, referire la un grup de compusi al caror rol in organism este foarte important: contribuie la coagularea sangelui – de aici si denumirea populara de “vitamina antihemoragica”. Fara vitamina K, organismul nu poate produce protrombina – substanta produsa de ficat, necesara atat pentru coagularea sangelui, cat si pentru sistemul osos.

Beneficii Vitamina K:

Pe langa contributia in procesul de coagulare a sangelui, aceasta are si alte beneficii:

  • Mentine sanatatea osoasa
  • Mai multe studii sugereaza ca exista o legatura intre deficitul de vitamina K si instalarea osteoporozei. Asadar, aceasta vitamina contribuie la mentinerea sanatatii osoase, sporind densitatea oaselor si reducand riscul de fracturi.
  • Poate imbunatati functiile cognitive
  • Contribuie la mentinerea sanatatii inimii
  • Vitamina K poate reduce tensiunea arteriala, impiedicand acumularea de minerale in artere. Depunerea mineralelor pe artere este frecventa in randul persoanelor varstnice.
  • Reduce sangerarile la menstruatie
  • Intrucat vitamina K are efect coagulant, aceasta poate fi administrata pentru reducerea sangerarilor menstruale. Este recomandat, insa, ca utilizarea vitaminei K la menstruatie sa se faca la recomandarea sau cu acordul medicului.

Calciu

Prezent pretutindeni in natura, CALCIUL are un rol esential in organismul uman, asigurand functionarea normala a sistemului osteoarticular, densitatea osoasa si functionarea celulelor musculare si nervoase. Macroelement vital pentru oameni, calciul se regaseste in mai multe alimente, insa fixarea lui in oase depinde si de prezenta altor vitamine si minerale.

  • Calciul are un rol important pentru intregul organism. Desi ponderea acestuia este mai mare la nivelul oaselor si al danturii, se regaseste in mai multe organe si sisteme din organism si contribuie la buna functionare a acestora:
  • Contribuie la reglarea batailor inimii si, implicit, are un rol important in functionarea optima a miocardului. De asemenea, regleaza presiunea arteriala.
  • Datorita calciului, muschii raspund comenzilor date de catre nervi.
  • Are un rol important in coagularea sangelui, intervenind in mai multe etape diferite ale acestui proces.
  • Este un mineral responsabil de activarea unor enzime.
  • Este cel care determina raspunsul celular ca urmare a schimbarilor hormonale.
  • Permeabilizeaza membranele celulare pentru a permite trecerea ionilor; astfel, se poate spune despre calciu ca ajuta plasmalema (membranele celulare) de a-si indeplini principalul rol, acela de a transporta substantele. Printre substantele transportate cu ajutorul calciului se mai numara si monozaharidele, nucleotidele si aminoacizii. Asta inseamna ca acest mineral are o contributie notabila in absorbtia in organism a nutrientilor si in transportul acestora catre organe.
  • Influenteaza in mod direct cresterea sau scaderea nivelului unor hormoni precum sunt cei tiroidieni, fiind astfel responsabil si de functionarea normala a sistemului endocrin.
  • Calciul poate influenta semnificativ si starea de sanatate a unghiilor, a pielii si a parului, dar si aspectul acestora.
  • Are un rol important si in intarirea sistemului imunitar, facand organismul puternic in fata infectiilor si capabil sa se vindece.
  • Este esential pentru sanatatea danturii si a oaselor, avand un rol important de sustinere pentru structura scheletica.
  • Dezvoltarea creierului si activitatea cerebrala sunt dependente de calciu. De asemenea, mineralul ajuta sistemul nervos central sa functioneze optim.
  • Conform cercetarilor din ultimii 20-30 de ani, calciul are un rol important si in reducerea riscurilor de aparitie a mai multor tipuri de cancere, printre care se numara cancerul de colon, cel rectal si cel de prostata.